Iphone OS: Εφαρμογές του Iphone μεταδίδουν προσωπικά δεδομένα χωρίς έγκριση του χρήστη !!!!

 Δεκάδες εφαρμογές φαίνεται πως βρίσκουν τον δρόμο τους προς το smartphone μας, «εξοπλίζοντάς» μας έτσι με πλούσιες δυνατότητες και χαρακτηριστικά. Όπως έχουμε δει όμως τον τελευταίο καιρό, δεν είναι λίγες οι φορές που τα apps αυτά ενδέχεται να «βλάψουν» το επίπεδο της ιδιωτικότητας μας.

Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες και μέσω μιας πανεπιστημιακής έρευνας, μάθαμε πως εφαρμογές του Android αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα του χρήστη χωρίς την δική του έγκριση. Όπως φαίνεται όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μόνο στο λειτουργικό σύστημα της Google, μιας και νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Bucknell δείχνει πως κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο iOS της Apple.

Πατήστε παρακάτω στο "Read more - Διαβάστε περισσότερα" για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
 Συγκεκριμένα, μετά από ανάλυση 57 εφαρμογών που βρίσκονται στο iTunes App Store, ο ερευνητής Eric Smith εντόπισε πως το 68% από αυτές αποστέλλει το UDID της συσκευής στους server του εκάστοτε developer. Η μετάδοση του UDID, του μοναδικού αριθμού που φέρει κάθε iPhone, iPod Touch και iPad, δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό. Αυτό όμως που εντόπισε ο αναλυτής να συμβαίνει και που ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα είναι πως, μαζί με τον κωδικό αυτό, οι εφαρμογές έστελναν και προσωπικά δεδομένα του χρήστη μεταξύ των οποίων μπορεί να βρίσκονταν το όνομα του, η τοποθεσία του, τα usernames ή ακόμη και ο τηλεφωνικός του αριθμός. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να συνδέονταν μετέπειτα με τον λογαριασμό που διαθέτει στην σχετική με το κάθε app υπηρεσία.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο αναλυτής, «H εφαρμογή του Amazon για παράδειγμα, στέλνει μαζί με το UDID και το όνομα του χρήστη σε μορφή απλού κειμένου, επιτρέποντας έτσι στην γνωστή υπηρεσία αλλά και σε όσους μπορούν να "δουν" την μετάδοση να συσχετίσουν την συσκευή με αυτόν. Αν και ορισμένοι ενδέχεται να μην έχουν πρόβλημα με αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένες από αυτές τις εταιρείες μπορεί να μοιράζονται τα δεδομένα αυτά με τρίτους. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που ο developer ενός παιχνιδιού θέλει να γνωρίζει την διεύθυνση μου;»

Σύμφωνα με τον Smith, τα δεδομένα αυτά μπορούν να συσχετιστούν και με cookies, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι εταιρείες τις συνήθειες του καθενός μας στο Διαδίκτυο. Όπως αναφέρει, τα cookies αυτά έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε να λειτουργούν για χρόνια, με τρανταχτό παράδειγμα αυτό της εφαρμογής του ABC που «λήγει» σε 20 χρόνια.

Σχόλια