Η Βίβλος της μπαταρίας !!!! Ότι πρέπει να γνωρίζετε για να βελτιώσετε την αυτονομία του κινητού σας !!!!

Πηγη άρθρου: http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?p=3485667#post3485667
Θέλετε να γνωρίζετε που ξοδεύεται η μπαταρία σας ?
Θέλετε να γνωρίζετε ποια εφαρμογή, λειτουργία, ρύθμιση, σας ξοδεύει την μπαταρία σας ?
Θέλετε να ορίζετε εσείς την αυτονομία του κινητού σας android και να ξέρετε τις σας γίνετε ?

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ο παρακάτω οδηγός του Βασίλη, ο οποίος εξηγεί ότι πρέπει να γνώρίζετε σχετικά με την αυτονομία της συσκευής android και πώς να κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις, για να έχετε την μεγαλύτερη αυτονομία !!!!

Το παρακάτω είναι γραμμένο απο τον φίλο και συμφορουμίτη Βασίλη με το ψευδώνυμο "Stinger" & "Vipercubic" απο το www.myphone.gr και τον ευχαριστούμε πολυ !!!!
Πατήστε παρακάτω στο "Read more - Διαβάστε περισσότερα" για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.


Αρκετά παιδιά κάνουν παράπονα για την διάρκεια της μπαταρίας τους. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να τελειώνει η μπαταρία μας γρήγορα. Θα προσπαθήσω να καλύψω τους περισσότερους εάν όχι όλους. Για να μην αποκαρδιοθήτε βλέποντας το μέγεθος του ποστ πάτε και δείτε τις φωτό στο τέλος και μετά κρίνετε εάν αξίζει ή όχι.

Άς αρχίσουμε με τους πιθανούς λόγους:

  • 1. Αυτόματος συγχρονισμός
  • 2. Πάρα πολλά widgets που ζητάνε ενημέρωση στο παρασκήνιο
  • 3. Task killers (sos)
  • 4. Μόνιμα ενεργοποιημένο GPS
  • 5. Αυτόματη εναλλαγή δικτύων (2G/3G)
  • 6. Κακογραμμένο λογισμικό (προγράμματα) που έχουν συνέχεια σε χρήση την cpu
  • 7. Uncallibrated battery (battery stats) ΠΡΟΣΟΧΗ! update διαβάστε και οι ποιο έμπειροι
  • 8. Stock (Samsung) Gallery 3D
  • 9. Χρήση modem διαφορετικού region
  • 10. JPU, JPX, JPY wifi drivers, wifi sleep policy
  • 11. HSDPA more speed = more power drain
  • 12. Corrupted databases
  • 13. Corrupted Thubnails folders
  • 14. Αισθητήρες

Μερικά από τα παραπάνω είναι εξεζητημένα θα προσπαθήσω να γίνω όσο κατανοητός μπορώ. Τελικά η λίστα είναι μεγαλύτερη απ'ότι θα περίμενε κάποιος έτσι?

Λύσεις, Tips and Tricks

Συγχωρέστε πιθανώς μη ακριβή μετάφραση στα Ελληνικά καθώς το τηλέφωνό μου είναι γυρισμένο στα Αγγλικά.

* Σημείωση: Για κάποιες από τις ρυθμίσεις πρέπει να είμαστε root.

  • 1. Υπάρχει μία επιλογή στον συγχρονισμό που κυριολεκτικά πίνει την μπαταρία. Ρυθμίσεις-->Λογαριασμοί και συγχρονισμός --> έχει 2 checkbox. Δεδομένα παρασκηνίου (background data) και Αυτόματος συγχρονισμός. Ξε-τικάρουμε το 2ο (αυτόματος συγχρονισμός).
  • 2. Αντιγραφή από το ποστ του Alex (Tyxerakias) από το ποστ του οδηγού για αρχαρίους
    Παράθεση:
    Υπάρχουν αρκετά πράγματα που τρέχουν στο υπόβαθρο και ρουφάνε τη μπαταρία, ειδικά κάποια widgets που ζητάνε ανανεώσεις. Μέχρι να τα εντοπίσεις όλα (τα παιδιά έχουν αναφέρει κατά καιρούς στο thread μερικές κακές εφαρμογές), θα ήταν φρόνιμο να κλείσεις όλα τα apps που ζητάνε συνεχή ανανέωση, και να κάνεις συγχρονισμό όταν το χρειάζεσαι, ή αν έχει επιλογή, αραιότερα.
    Άρα λοιπόν όσο ωραίο και αν είναι να έχουμε widget για: twitter, facebook, foursquare, 2-3 widget για τον καιρό, 2-3 για μετοχές, news reader, engadget, rss reader και ότι άλλο σκεφτεί ο καθένας εάν όλα αυτά ζητάνε συγχρονισμό κάθε ώρα (ή και λιγότερο!) αυτό σκοτώνει την μπαταρία μας. Η λύση είναι να κάνεις συγχρονισμό με το χέρι όταν το χρειάζεσαι ή εάν το widget το υποστηρίζει το ρυθμίζουμε να κάνει ποιο αραιά.
  • 3. Task killers! Νομίζω πλέον είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να τους χρησιμοποιούμε το βάζω απλά για να είναι όσο το δυνατό ποιο πλήρης η λίστα. Εάν σκοτώνουμε λοιπόν κάθε 3ις και λίγο τις εφαρμογές που (νομίζουμε) πως δεν χρειαζόμαστε όταν ξανά ανοίξουν θα απασχολήσουν την cpu, ΞΑΝΑ. ΛΑΘΟΣ. Πετάμε λοιπόν τα task killers στα σκουπίδια.
  • 4. GPS μόνιμα ενεργοποιημένο. Θα εκπλαγείτε εάν δείτε πόσο πολλές εφαρμογές θέλουν να γνωρίζουν την τοποθεσία μας. Είναι πολλές και δεν αναφέρομαι σε λογισμικό πλοήγησης προφανώς. Κλείνουμε το GPS λοιπόν δεν το αφήνουμε ανοιχτό άσχετα εάν δεν χρησιμοποιείται (ή έτσι πιστεύουμε). Επίσης διάφορες εφαρμογές ενημερώνονται βάση την τρέχουσα τοποθεσία μας (αυτό μπορεί να γίνει και με την επιλογή "Χρήση ασύρματων δικτύων" στο μενού Τοποθεσία και ασφάλεια) άρα όπου μπορούμε ρυθμίζουμε την τοποθεσία μας αυτόματα και δεν το αφήνουμε να ψάχνει να την βρει κάθε 3ις και λίγο. (Πχ στα widget πρόγνωσης καιρού!)
  • 5. Η Αυτόματη εναλλαγή δικτύων από 2G σε 3G και αντίστροφα αποδεδειγμένα τρώει μπαταρία. Δεν μπορώ να εμβαθύνω ποιο τεχνικά σε αυτό το κομμάτι γιατί δεν το γνωρίζω, και δεν μας ενδιαφέρει άλλωστε. Άρα Ρυθμίσεις -> Ασύρματα δίκτυα -> Κινητά δίκτυα --> κατάσταση δικτύου (network mode) βάζουμε ή GSM μόνο ή WCDMA μόνο και όχι αυτόματα! Το 2G μόνο κάνει ακόμα περισσότερο οικονομία στην μπαταρία αλλά για μένα δεν είναι επιλογή, θέλω 3G Προσοχή: Εάν βάλουμε 3G μόνο και πάμε σε περιοχή που δεν υπάρχει 3G σήμα τότε το κινητό μας δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει κλήσεις!
  • 6. Μερικές (κακογραμμένες) εφαρμογές καταναλώνουν cpu ενώ δεν θα έπρεπε. Προσοχή τι βάζουμε λοιπόν. Επίσης Copy/Paste από το ποστ του Alex:

    Παράθεση:
    Αν θέλεις να δεις πιο συγκεκριμένα τί ήταν χειρότερο για τη μπαταρία σου μετά από ώρες χρήσης, πληκτρολόγησε *#*#4636#*#* από κει που παίρνεις τηλέφωνο, και κοίτα στο Battery History. Στο μενού εκεί μέσα, το partial wake usage είναι επίσης χρήσιμο, γιατί σου λέει ποιές εφαρμογές (αν υπάρχουν συγκεκριμένες), ξυπνάν το τηλέφωνο και τρώνε μπαταρία. Το ΟS Monitor και το Systempanel είναι άλλα 2 προγραμματάκια που παρακολουθούν την κατανάλωση πόρων και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να δεις αν κάποιο πρόγραμμα τραβάει πολύ από τον επεξεργαστή (και κατά συνέπεια καταναλώνει μπαταρία)
  • 7. Τα κλασικά πλέον battery stats.. μετά από φλασάρισμα καινούργιας ρομ λοιπόν ή ακόμα και αλλαγή κέρνελ καλό θα είναι να κάνετε και reset τα battery stats σας. Αυτό λοιπόν γίνεται με διάφορους τρόπους, είτε μέσω CWM recovery (advanced cwm fetures --> wipe battery stats) είτε με Root explorer, ή ακόμα ποιο εύκολα με την εφαρμογή Tuxility (root) Tuxility -> Phone settings and tweaks --> Clear battery stats.

    ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Μετά από αρκετές δοκιμές και ψάξιμο του θέματος βαθύτερα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα battery stats πρέπει να σβήνονται ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΓΕΜΑΤΗ που ξέραμε μέχρι σήμερα. ΆΡΑ: Αφήνουμε το κινητό να σβύσει από μπαταρία, το βάζουμε να φορτίσει ανοίγουμε και σβήνουμε τα battery stats, ΕΠΑΝΕΚΚΊΝΗΣΗ και τέλος.
  • 8. Το Νέο Gallery 3D της samsung έχει γνωστό πρόβλημα κατανάλωσης μπαταρίας. Οι περισσότεροι chefs έχουν βάλει την καινούργια έκδοση χωρίς το bug στις custom roms αλλά εάν είστε με stock ή δεν είστε σίγουροι τότε: SGS tools --> upgrade stock apps --> modded 3D gallery (root)
  • 9. Μερικές φορές οι ποιο "ψαγμένοι" πάνε και αλλάζουν το modem για να έχουν καλύτερο σήμα στο wifi, καλύτερο σήμα GPS κτλ. Βάζοντας όμως modem που δεν αντιστοιχεί στο region μας σκοτώνουμε την μπαταρία. Δεν επεκτείνομαι παραπάνω νομίζω είναι ειδική περίπτωση.
  • 10. Οι wifi drivers στις 2.2.1 για κάποιο λόγο χρησιμοποιούν πολύ μπαταρία, η λύση δίνεται με drivers από παλιότερη έκδοση με καλύτερη επιλογή τους drivers από JPA. Φυσικά δεν το κάνουμε εμείς αυτό το διορθώνουμε περνώντας έναν optimised κερνελ, οι 3 δημοφιλέστεροι που παίζουν για το Sgs έχουν διορθώσει αυτό το πρόβλημα (speedmod by hardcore, superoptimised by lastufo και voodoo by supercurio). Όποιος δεν ξέρει πως, υπάρχει το search.

    wifi sleep policy. Στις 2.2.1 επίσης η προεπιλογή για το πότε θα "κοιμάται" το wifi είναι στο "ποτέ". Ρυθμίσεις -- > Ασύρματα δίκτυα --> Ρυθμίσεις wifi --> menu key για προχωρημένους --> wifi sleep policy : Όταν σβήνει η οθόνη. Προσοχή εάν έχετε πάντα ενεργοποιημένα τα δεδομένα δικτύου (mobile internet) αυτή η ρύθμιση δεν είναι για εσάς, θα ανοίγει αυτόματα (το internet).
  • 11. Ωραία έχουμε γυρίσει το δίκτυό μας σε WCDMA μόνο (5.) αλλά μπορούμε να κάνουμε και κάτι ακόμα για να βοηθήσουμε την μπαταρία μας. Το HSDPA που πλέον έχουμε σε πάρα πολλά μέρη ειδικά μέσα στις πόλεις χρειάζεται ποιο πολύ ενέργεια για να λειτουργήσει. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το γυρίσουμε σε 3G. Έτσι έχουμε και ταχύτητα και οικονομία.

    Ανοίγουμε τον stock dialer και γράφουμε: *#301279#

    Πατάμε [2] CHANGE HSPA REVISION
    Πατάμε [1] RELEASE 99 (HSPA OFF)

    Βλέπουμε στην οθόνη:
    CHANGE_R99
    HSDPA OFF, HSUPA OFF

    Έτοιμοι. Με τον ίδιο τρόπο το ενεργοποιούμε πάλι. Σημείωση η ρύθμιση μένει και μετά από reboot.
  • 12. Αυτό κυρίως αφορά αυτούς που φλασάρουν συχνά.

    Διαγράψτε (με root explorer)

    dbdata/databases/com.android.providers.media
    dbdata/databases/com.cooliris.media

    Αυτά τα αρχεία μετά από πολλά φλας τείνουν να γίνονται corrupt και να έχουν επίπτωση στην μπαταρία (A tip by Doc himself)

    Εναλλακτικά υπάρχει και έτοιμο Script γι'αυτή την δουλεία SGS tools -->Apply script -->clean_thumb_db.txt
  • 13. Επίσης διαγράψτε τους φακέλους .Thubnails ακριβώς για τον ίδιο λόγο (είναι κρυφοί θέλει root explorer). Αυτοί βρίσκονται όπου υπάρχουν εικόνες. Κάντε restart και αφήστε το media scanner να δημιουργήσει πάλι αυτά τα αρχεία από την αρχή.
  • 14. Οι αισθητήρες του κινητού μας χρησιμοποιούν συνεχώς cpu. (για να ελέγχουν την τρέχουσα κατάστασή του). Οι 2 αισθητήρες που μπορούμε να απενεργοποιήσουμε είναι: 1. Αισθητήρας φωτός: το αφήνουμε στην χειροκίνητη ρύθμιση, εξάλλου είναι πολύ εύκολο να αλλάξουμε την φωτεινότητα σέρνοντας το δάχτυλό μας στο Statusbar. 2. G Sensor. Βάζουμε την αυτόματη περιστροφή στο off και την ανοίγουμε μόνο όταν χρειάζεται (browsing ίσως?)

    ΥΓ. ΜΗΝ περιμένετε να δείτε αποτελέσματα σε μισή μέρα, αφήστε την μπαταρία να κάνει 3-4 κύκλους μετα το tweaking για να κρίνετε τα αποτελέσματα!!

Και για του λόγου το αληθές....

Σε σχεδόν 40 ώρες, μισή ώρα κλήσεις, 10-15 sms, σποραδικό browsing, foroums, engadget κατά την διάρκεια της ημέρας (χοντρικά κανά 2-3 ώρες), με uno live multiplayer περίπου μισή ώρα, μία ώρα μουσική καμιά 15αρία φωτογραφίες. Αυτά για να δείτε περίπου την χρήση μου σε αυτές τις 40 ώρες και ανάλογα την χρήση της μπαταρίας. Πιστεύω τα πήγε πολύ καλά δεδομένου ότι δεν έφτασε ούτε στην μέση!! Σημείωση το βράδυ, δηλαδή από της 03.00 έως της 08.00 που κοιμάμαι συνήθως το βάζω σε λειτουργία πτήσης.

 

Σχόλια

  1. Ποσα συνχαριτηρια αξιζεις ουτε εσυ ο ιδιος δεν πρεπει να ξερεις...τρομερο αρθρο...τρομερη δουλεια και ψαξιμο....σου ευχομαι οτι καλυτεερο και 100 ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ένα απλό ευχαριστώ είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μένα και για τον κόπο που κάνω για το blog μου εδώ.
    Καλή σου μέρα και καλό μήνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας παρακάτω.
Παρακαλούμε στα σχόλια να μην γίνεται χρήση Greeklish.
Κάθε σχόλιο με προσβλητικό/υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφεται.