Απάτες στο Facebook και πως θα προστατευτείτε

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι το μεγάλο όπλο για τους απατεώνες του κυβερνοχώρου αφού μέσω αυτών διαδίδουν τις... δημιουργίες τους μαζικά.

Το γεγονός ότι οι ίδιοι οι χρήστες αποστέλλουν εν αγνοία τους τα κακόβουλα links και στους φίλους τους, διευκολύνει περαιτέρω τη διανομή malware καθώς οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κάνουν κλικ σε ένα σύνδεσμο που λαμβάνουν από μια αξιόπιστη πηγή, όπως είναι οι φίλοι τους.

Η απάτη ξεκινά με μια δημοσίευση που υποτίθεται ότι έκανε ένας δικός σας φίλη ή φίλη στον τοίχο σας.  Οι απάτες αυτές έχουν ιδιαίτερη επιτυχία -ενδεικτικό είναι ότι περισσότεροι από 80.000 χρήστες έπεσαν θύματα σε μια απάτη που εκμεταλλευόταν την είδηση του θανάτου του Στήβ Τζομπς, ιδρυτή της Apple.

Τα PandaLabs, τα εργαστήρια της εταιρείας antivirus Panda Security συμβουλεύουν τα εξής:

Προσοχή στους δικτυακούς τόπους που προσφέρουν συγκλονιστικά βίντεο ή ασυνήθιστες ιστορίες.

Πριν κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο που σας έχει αποσταλεί φαινομενικά από κάποιον φίλο, βεβαιωθείτε ότι όντως έχει σταλεί από τον φίλο σας και δεν είναι το αποτέλεσμα μιας μαζικής απάτης.

Μην απαντάτε σε αιτήματα φίλων από ανθρώπους που δεν γνωρίζετε. Έτσι θα  κρατήσετε το απόρρητό σας ασφαλές.

Ανανεώνετε πάντα το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας καθώς και τον browser.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωμένη έκδοση της εφαρμογής antivirus που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή σας.

Αν ωστόσο πιστεύετε ότι κάποια στιγμή έχετε πέσει θύμα απάτης, τότε:


  • Eλέγξτε όλα τα browser plug-ins και διαγράψτε όσα είναι ύποπτα (σε Firefox: Tools/Add-ons/Plug-in, σε IE, Εργαλεία/Διαχείριση πρόσθετων, σε Chrome πληκτρολογήστε chrome://settings/extensions)
  • Ελέγξτε τις εφαρμογές που έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στο λογαριασμό σας στο Facebook και διαγράψτε αυτά που δεν τους έχετε δώσει εσείς αυτό το δικαίωμα. Διαβάστε σχετικά στο tech.in.gr: Πως καταργούνται εφαρμογές στο Facebook
Αλλάξτε σε τακτά χρονικά διαστήματα τους κωδικούς πρόσβασης στο λογαριασμό σας στον Facebook. Χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία πρόσβασης και σε άλλες υπηρεσίες, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος εξαπάτησης. Έτσι θα ήταν καλό να τα αλλάξετε και εκεί.


Πηγή άρθρου: http://tech.in.gr/



Σχόλια